desert INK

leisure

leisure

 

the block

DUBAI DESIGN DISTRICT, UAE

 “desert INK’s competition entry for this 400 m long creekside park was selected by a major Dubai developer, resulting in a commission to carry out full landscape, architecture and MEP design services for the project. This innovative park is designed to an exceptionally low budget, and is entirely recyclable due to the developer’s intention to develop the plot within the next 5 years. desert INK’s typically innovative approach saw the incorporation of huge concrete keystones into the park,  creating climbing walls, artistic installations, retaining walls and exercise stations. Earmarked for landfill, the keystones were turned from an eyesore and site obstruction, into a prime defining asset by desert INK’s fresh thinking. The park also features desert INK’s design for a ‘warehouse’ structure which integrates small-scale commercial ‘incubator’ pods to promote home-grown food and beverage or retail offerings. Further attractions include a treehouse, skate park and an urban beach. Set to be operational by September 2017, this park is destined to become a new city landmark. ”

Size: 25’000 SQ/M. Client: Confidential. Completion Date: 01/02/2018.


KHOR FAKKAN LAKE

KHOR FAKKAN, UAE

 “An environmentally-sustainable park which embraces the site’s inherent beauty while ‘repairing’ disturbed areas with contemporary landscape interventions. Utilising local materials and vegetation, the park exploits the sites steeply-sloping contours to accommodate many outdoor activities, such as camping, hiking and children’s play.”

Size: 51’920 SQ/M. Client: Confidential. Completion Date: not yet known.


BEE'AH RECYCLING PARK

SHJ, UAE

“The first of its kind, this waste processing plant in Sharjah is open to the public, aiming to showcase and educate the public to the opportunities of recycling. desert INK’s landscape masterplan incorporates xerophytic planting, circulation routes and many monumental sculptures fabricated from waste materials.”

Size: 4,500,000 SQ/M. Client: Bee’ah. Completion Date: under construction