the block

Dubai, UAE

client: Tamdeen

size: 25,000 sq/m.

completion date: Q1 2018.

desert INK’s competition entry for this 400 m long creekside park was selected by a major Dubai developer, resulting in a commission to carry out full landscape, architecture and MEP design services for the project. This innovative park is designed to an exceptionally low budget, and is entirely recyclable due to the developer’s intention to develop the plot within the next 5 years. desert INK’s typically innovative approach saw the incorporation of huge concrete keystones into the park, creating climbing walls, artistic installations, retaining walls and exercise stations. Earmarked for landfill, the keystones were turned from an eyesore and site obstruction, into a prime defining asset by desert INK’s fresh thinking. The park also features desert INK’s design for a ‘warehouse’ structure which integrates small-scale commercial ‘incubator’ pods to promote home-grown food and beverage or retail offerings.